Municipality of FERES - Greece

 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Σχετικές συνδέσεις :  Εκδηλώσεις  Οδηγός Διασκέδασης  (όπως επίσης και οι συνδέσεις παρακάτω)

 
 

ΓΕΝΙΚΑ
Η προικισμένη από την φύση και την ιστορία περιοχή των Φερών και των οικισμών του δήμου μας, επιφυλάσσει σπάνιες εμπειρίες στον φυσιολάτρη επισκέπτη, τον παρατηρητή και φωτογράφο πουλιών, τον ειδικό επιστήμονα και τον μελετητή της Ιστορίας.
Οι συνεργάτες του Δημοτικού Τουριστικού Κέντρου θα σας ξεναγήσουν στο απέραντο Δέλτα του ποταμού Εβρου. Σε μια οδική διαδρομή παράλληλη με το παρέβριο δάσος ο επισκέπτης θα σαγηνευτεί από την επιβλητική ηρεμία του τοπίου, από το πλήθος και την ποικιλία των πουλιών που φωλιάζουν στους θάμνους και τις καλαμιές του υγρότοπου. Με την παραδοσιακή πλάβα θα ακολουθήσει τα υδάτινα μονοπάτια των φυσικών καναλιών και θα ανοιχτεί στις λιμνοθάλασσες και τα παράλια του πελάγους.
Η Ιστορία ζωντανεύει στο χώρο όπου μόνασε και ενταφιάστηκε ο Ισαάκιος Κομνηνός στο ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, το Καθολικό της Μονής της Βήρας. Στη συνέχεια η πολιτιστική μας διαδρομή συναντά το βυζαντινό υδραγωγείο, τον αρχαιολογικό χώρο του Δορίσκου, το σχεδόν εγκαταλειμμένο χωριό των Κοίλων.
Στις Φέρες και σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης, καθώς και αρκετές ταβέρνες για να γευτούν οι φιλοξενούμενοι τα νόστιμα τοπικά φαγητά.

Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο Φερών

Από το Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο θα ενημερωθείτε υπεύθυνα και διεξοδικά για τα πιο αξιόλογα, επισκέψιμα μέρη του δήμου αλλά και ολόκληρου του νομού μας και για τους τρόπους που μπορείτε να τα γνωρίσετε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ
Στο νοτιοανατολικό άκρο του Ν. Έβρου, δίπλα στον ομώνυμο θρυλικό ποταμό και το Δέλτα του, δεσπόζει η σημερινή πόλη των Φερών με το ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στο κέντρο της να την κοσμεί ως τις μέρες μας. Η ιστορική διαδρομή των Φερών ταυτίζεται με αυτή της Μονής, έχοντας βέβαια την ίδια χρονική αφετηρία...

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Ο καθοριστικός του ρόλος στην οικολογική ισορροπία της περιοχής το εντάσσει στους βιότοπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Συνθήκη RAMSAR.
Ο σεβασμός και η υπεύθυνη διαχείριση του Δέλτα είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής, για τη διάσωση αυτού του μνημείου της Φύσης...

Αν και γεωγραφικά δεν ανήκει στα
δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας, η οικολογική αξία του είναι εφάμιλλη με αυτή του Δέλτα. Διαβάστε για το Δάσος της Δαδιάς.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΔΟΡΙΣΚΟΣ
Ιδιαίτερο ιστορικό και ανασκαφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου, δυτικά των Φερών και σε μικρή απόσταση από τις εκβολές του ποταμού. Η ανασκαφή στη θέση "σαράγια" έφερε στο φως τα θεμέλια της ακρόπολης, συλημένους τάφους και μια πλούσια συλλογή από αγγεία, ειδώλια, νομίσματα διαφόρων πόλεων, που μαρτυρούν την σταδιακή εξέλιξη ενός προϊστορικού οικισμού σε πόλη με ζωηρές εμπορικές συναλλαγές κατά την κλασσική και ελληνιστική εποχή...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το βυζαντινό υδραγωγείο, το υπαίθριο θέατρο, η μεγάλη βρύση, είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στην περιοχή...

Αλλες αξιόλογες τοποθεσίες

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο επισκέπτης των Φερών έχει τη δυνατότητα ν' απολαύσει ένα θαυμάσιο και λειτουργικό χώρο στον οποίο εκτίθεται η λαογραφική συλλογή του συλλέκτη Νίκου Γκότση. Με αξιοθαύμαστη επιμονή και ερευνητική υπομονή εντόπισε και συνέλεξε μια μεγάλη ποικιλία λαογραφικού υλικού που κινδύνευε να εξαφανισθεί. Από το 1996 η συλλογή του πήρε οργανωμένο χαρακτήρα και εκτίθεται δημόσια σ' ένα χώρο που στήθηκε με μεράκι και φαντασία και ο οποίος φιλοξενεί περίπου 1600 αντικείμενα...

 
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Αλλες αξιόλογες τοποθεσίες

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Στη στροφή του δρόμου προς Φέρες, πάνω στον αρχαίο ποταμό Σαμία, φαίνεται το βυζαντινό υδραγωγείο που μετέφερε το νερό από μακρινή πηγή στον οικισμό της Μονής. Μεγαλόπρεπες οι δύο καμάρες, ύψους 5 μέτρων, ανοίγματος 7 μέτρων και πλάτους 1,30 μέτρων. Χτισμένο πριν 800 χρόνια από πυρόλιθο με πλίνθους στους οριζόντιους αρμούς, με προσωπική επίβλεψη και φροντίδα του Ισαάκιου Κομνηνού.

"Πολλοίς ιδρώσιν και δαπάνη πολλών νομισμάτων"
(Ισαάκιος)

Το μεγαλόπρεπο αυτό κτίσμα, φωτισμένο τη νύχτα δίνει άλλη διάσταση στο χώρο και στο χρόνο. Από τον ασφαλτόδρομο στο σημείο που διασταυρώνει με τη ρεματιά, μπορεί ο καθένας να δει τις δύο μεγαλόπρεπες κάμαρες από πελεκητή πέτρα. Τα ζωηρόχρωμα κόκκινα πλιθάρια συνθέτουν μια χρωματική αρμονία με τους κανονικού σχήματος πωρόλιθους, δείγματα της εποχής, που διατηρεί ακόμα την επιβλητικότητά του.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Σαμία, κάτω από το φως των άστρων. Πρόσφατο δημιούργημα του Δήμου Φερών, για να φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο.

Το υπαίθριο θέατρο, πρόσφατο δημιούργημα του Δήμου Φερών.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗ

Στο βάθος της ρεματιάς είναι ακόμη και η περίφημη "Μεγάλη βρύση" (Κοτζά τσεσμές), που εξακολουθεί να παρέχει το χωνευτικό νερό της.
Ο χείμαρρος του Κοτζά που διασχίζει την πόλη και τον αψίδωσαν οι Βυζαντινοί, για να κατασκευάσουν τα υδραγωγεία και της κρήνες της Βήρας, συνδέεται με τους θρύλους της πόλης. Μια βαθιά τομή του γρανιτένιου βράχου στην είσοδο της πόλης δημιουργεί ένα επιβλητικό τοπίο, όπου για δεκαετίες λειτουργούσε νερόμυλος με την ορμή των νερών του.
Εδώ χύνεται το χωνευτικό νερό και στο βάθος της ρεματιάς υπάρχει ο δρόμος που οδηγεί στο νέο οικισμό. Ο χώρος έχει αναπλαστεί και διαμορφωθεί σαν χώρος αναψυχής.

Η Μεγάλη Βρύση, ένας εξωπραγματικός χώρος αναψυχής.

  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ