Municipality of FERES - Greece

 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Σχετικές συνδέσεις :  ΜΕΝΟΥ  Εκδηλώσεις  Οδηγός Διασκέδασης

 
 

 

ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Περισσότερες ιδιαίτερες τοποθεσίες

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΗΠΩΝ - 15 χλμ. ανατολικά της πόλης των Φερών

Είναι το τελωνείο επί της Εθνική οδού (όχι της Εγνατίας οδού) που οδηγεί στην Τουρκία. Χαρακτηρίζεται η Ανατολική πύλη της Ενωμένης Ευρώπης. Βρίσκεται πλάι στον Έβρο και στην αρχή της Μεγάλης ελληνοτουρκικής γέφυρας που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το μεγάλο μήκος της (802 μ.) και τις σημαίες με τους φρουρούς των δύο κρατών στο μέσο της. Στην απέναντι τουρκική όχθη βρίσκεται η πόλη Υψαλα, στη θέση της αρχαίας πόλης Κύψελα, που ήταν πρωτεύουσα του ισχυρότερου θρακικού κράτους των Οδρύσων.

ΛΟΥΤΡΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Είναι στη θέση της αρχαίας Τραϊανουπόλεως, που ίδρυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Γίνεται γνωστή στον χριστιανικό κόσμο σαν ιδιαίτερη πατρίδα της μεγαλομάρτυρος αγίας Γλυκερίας, και τόπος μαρτυρίου της. Ακόμα Ο Επίσκοπος Τραϊανουπόλεως υπογράφει τα πρακτικά της Α' οικουμενικής Συνόδου. Για μια ολόκληρη χιλιετία ήταν η πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής. Σώζονται ίχνη μεσαιωνικών κτισμάτων, καθώς και τα παλιά ιαματικά λουτρά. Η πηγή που λειτουργεί και σήμερα είναι θερμομεταλλική, υδροχλωριούχος και ραδιούχος και το νερό της είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Ενδείκνεται σε περιπτώσεις διαβήτη, χρόνιων νοσημάτων νεφρού, χολής, ηπατικής δυσλειτουργίας, πεπτικών διαταραχών και ποικίλων ρευματικών παθήσεων. Στο ύψωμα βόρεια των εγκαταστάσεων ήταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Υπάρχουν ελάχιστα οικιστικά υπολείμματα και ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς απ' τους Οθωμανούς στα μέσα του 14ου αιώνα.

ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στις βορεινές παρυφές υψώνεται ο ήρεμος λόφος της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο ξωκλήσι. Πευκοφυτεμένος με τα χέρια των κατοίκων, πριν λίγες δεκαετίες, στεφανώνει την πολιτεία, δωρίζοντας απλόχερα τις ευεργεσίες του στους Φεριώτες. Πεζοπορώντας κανείς στην κορυφή (ο δρόμος είναι βατός και στα τροχοφόρα), όπου και λειτουργεί θερινό αναψυκτήριο, ζει την αίσθηση της απεραντοσύνης και του φυσικού κάλους. Απ' τη μια το αχανές γεωλογικό δημιούργημα του Έβρου με το ασπρογάλαζο θρακικό πέλαγος και την πόλη να απλώνεται στα πόδια του και από την άλλη, την ενδοχώρα της πόλης, αγναντεύει το παιχνίδισμα των βουνοκορφών της ανταρτομάνας Γκίμπραινας, που προκαλεί κάθε επισκέπτη να προσεγγίσει την ιστορία του αγώνα της απελευθέρωσης του Νομού Έβρου και των Φερών απ' την ναζιστική κατοχή. Τις βραδινές ώρες ζει ο φυσιολάτρης εδώ τον καταιγισμό των αισθήσιων, ατενίζοντας το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και μετρώντας στάλα στάλα το σούρουπο να πέφτει στην αγκαλιά της νύχτας.

ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Προς την έξοδο της πόλης, σε επαφή σχεδόν με το δημοτικό στάδιο, υψώνεται ο καταπράσινος ο λόφος της Μεγάλης Πέτρας. Αν ο επισκέπτης οδοιπορήσει στην κορυφή του, όπου υπάρχει το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία χωμένο μέσα στον γρανιτένιο βράχο, τότε θα αποζημιωθεί απ' τους αχανείς ορίζοντες, τις θηλυκές καμπύλες των βουνών και τα οροπέδια με τους διεσπαρμένους οικισμούς της ενδοχώρας.

  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  ΜΕΝΟΥ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ