Municipality of FERES - Greece

 

ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ

Σχετικές συνδέσεις :  Δέλτα Εβρου  Τουρισμός  Αρχική

 
 


ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ:  ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

<<TO ΔAΣOΣ της Δαδιάς, παράδεισος για τα αρπακτικά πουλιά που φωλιάζουν σε δάση πεύκου και βελανιδιάς, είναι ένας μοναδικός οικότοπος που οφείλει τη διαμόρφωσή του σε πλήθος παραγόντων. Tο πανέμορφο αυτό κομμάτι της θρακικής γης αποτελεί τμήμα του ενιαίου οικοσυστήματος που εκτείνεται από τις δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές των ανατολικών απολήξεων της Pοδόπης έως το Δέλτα του Eβρου. Eτσι, το δάσος της Δαδιάς έχει πολλά από τα στοιχεία της ευρύτερης αυτής περιοχής που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης και Aνατολής: φιλοξενεί είδη ευρωπαϊκής και ασιατικής πανίδας και χλωρίδας, έχει ποικιλόμορφο τοπίο και η γύρω περιοχή του υπήρξε αραιοκατοικημένη καθώς οι πολλαπλές επιδρομές που γνώρισε η Θράκη ωθούσαν τους κατοίκους στις πόλεις και στα χωριά, με αποτέλεσμα οι λιγοστές ανθρώπινες δραστηριότητες να μην έχουν εξαντλήσει εδώ το φυσικό περιβάλλον...>>
Περισσότερα από το σχετικό αφιέρωμα της Εφημερίδας Καθημερινής όπου επιμελήθηκε ο Σπύρος Καραλής.

Αν και το δάσος της Δαδιάς είναι άμεσα συσχετισμένο ως βιότοπος με το Δέλτα του Εβρου, μια πλήρη ιστοσελίδα επ'αυτού θα ξέφευγε από τα όρια του site μας, των ιστοσελίδων του Δήμου Φερών. Μια αναζήτηση στο ελληνικό και διεθνή Web με λέξεις-κλειδιά όπως "ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ", θα σας επιφέρει εκατοντάδες διευθύνσεις με πληθώρα υλικού εικόνων και κειμένων για τον προστατευόμενο αυτό φυσικό πλούτο του Εβρου.

Στο μέσον του νόμου Έβρου, στην καρδιά μιας δασοσκέπαστης περιοχής, βρίσκεται το φημισμένο για τον πλούτο και την ποικιλία της άγριας ζωής, Δάσος Δαδιάς. Μια προστατευόμενη περιοχή από το 1980. Το τοπίο και η βλάστηση του χαρακτηρίζονται από έντονη ποικιλομορφία. Εκτεταμένα δάση πεύκων και δρυών εναλλάσσονται με ολόδροσες ρεματιές, μικρά χωράφια και βοσκοτόπια, και μαζί με δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες ορθοπλαγιές δημιουργούν ένα σπάνιο μωσαϊκών βιοτόπων, που κάνει τη συνύπαρξη ένα μεγάλου όγκου ζωικών και φυσικών ειδών αρμονική. Στην προστατευμένη περιοχή του Δάσους Δαδιάς έχουν καταγραφεί εκτός από τα μοναδικά είδη άγριων πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφίβιων, πολλά μεγάλα και μικρά θηλαστκά.

Τα αρπακτικά πουλιά είναι το στοιχείο που κάνει το δάσος της Δαδιάς ξεχωριστό. Γύπες , αετοί, γερακίνες και γεράκια βρίσκουν εδώ κατάλληλα μέρη για φώλιασμα , άφθονη τροφή , αλλά και την απαραίτητη ησυχία για την ευαίσθητη περίοδο της αναπαραγωγής. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται είδη που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ο μαυρόγυπας που διατηρεί εδώ την τελευταία αποικία του στην ΝΑ Ευρώπη. Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φωλιάζουν 23 είδη αρπακτικών πουλιών. Αν σε αυτά προσθέσουμε και εκείνα που ξεχειμωνιάζουν ή σταθμεύουν κατά τη μετανάστευση, φτάνουμε στα 36 είδη αρπακτικών . Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σύνολο των ειδών των αρπακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι 38.

14 χλμ. ΝΔ από το Σουφλί βρίσκεται το Οικοτουριστικό Κέντρο, όπου λειτουργούν ξενώνες 10 δωματίων δυναμικότητας 30 κλινών, αναψυκτήριο καθώς και αίθουσα προβολών και σεμιναρίων. Εδώ θα σας υποδεχτούν εκπαιδευμένοι ξεναγοί για να σας δώσουν πληροφορίες και έντυπο υλικό. Από το Οικοτουριστικό Κέντρο ξεκινούν σημαδεμένα μονοπάτια που οδηγούν στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών και τις πλησιέστερες κορυφές, ενώ για όποιον θέλει να μείνει περισσότερες ημέρες το Κέντρο είναι ιδανικό ορμητήριο για περιηγήσεις στα φυσικά τοπία και τους παραδοσιακούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.
Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση αρπακτικών πουλιών είναι 7 έως 10 π.μ. και το καλοκαίρι 6 έως 8 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:
Οικοτουριστικός Ξενώνας, τηλ. 2554032263 - Οργάνωση Οικοξεναγήσεων, τηλ. 2554032209.

 

 
  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ