Municipality of FERES - Greece

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχετικές συνδέσεις :  ΜΕΝΟΥ  Δημοτική Αρχή  ΚΑΠΗ,Βιβλιοθήκες  Υπηρεσίες  Εκδηλώσεις  DETAF.GR  Αρχική

 
 

Δ.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   Δ.Ε. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ (ΔΕΠΑΦ)

>ΙΣΤΟΡΙΚΟ<  ΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σύνολο των περιοχών του Δήμου είναι ένα κράμα παραδόσεων, ηθών και εθίμων όλων των φυλών που συνυπάρχουν εδώ και οι οποίες δίνουν μια αίσθηση πολυφωνίας και πλούσιας κοινωνίας. Ντόπιοι Θρακιώτες, απόγονοι των κατοίκων της βυζαντινής Βήρας, συνταίριαξαν αρμονικά με τους Θρακιώτες, Αρβανίτες, Ποντίους, Μικρασιάτες, Σαρακατσαναίους.

Η πολιτιστική παρέμβαση του Δήμου υλοποιείται με την πολιτιστική του επιχείρηση (ΔΕΠΑΦ), η οποία διαχειρίζεται τον πολιτιστικό εξοπλισμό: Βιβλιοθήκη, Ραδιοφωνικό σταθμό, Φιλαρμονική, Μουσική Σχολή. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνει καθόλο το έτος ποικίλες εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Αποκριάς αναβιώνουν πολλά έθιμα και παραδόσεις της περιοχής, και στις θεσμοθετημένες 15νθήμερες εκδηλώσεις παρουσιάζεται η πολιτιστική δημιουργία κυρίως απ'το χώρο της Θράκης και αποτελούν πολιτιστικό γεγονός εκείνη την περίοδο στο Νομό Έβρου.

Πολύ σημαντική προσφορά έχει στον τόπο ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Αγία Σοφία". Με ποικίλες εκδηλώσεις, αλλά ιδιαίτερα με τα δύο χορευτικά του συγκροτήματα (παίδων - εφήβων), καλλιεργεί τη θρακική χορευτική παράδοση και εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας σε πάρα πολλά διεθνή φεστιβάλ. Μνεία επίσης γίνεται και στη σχολή μαθητείας του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, η οποία εκπαιδεύει γυναίκες στην ταπητουργία και στην συνέχεια τις εντάσσει στην παραγωγή παραδοσιακών χειροποίητων χαλιών.

Η Δ.Ε.Π.Α.Φ. ιδρύθηκε στις 18 Μαϊου 1992 όταν δήμαρχος Φερών ήταν ο Γιώργος Ντόλιος. Πρώτος Πρόεδρός της ήταν ο αείμνηστος Κώστας Χιονίδης. Στόχος ήταν η παραγωγή ολοκληρωμένης και προγραμματισμένης μακροχρόνιας πολιτισμικής πολιτικής στην περιοχή των Φερών. Στα χρόνια της λειτουργίας της παρήγαγε ουσιαστικό, πολυδιάστατο και καινοτόμο έργο στους τομείς της επιμόρφωσης, των εκδηλώσεων, των θεσμών, των υποδομών. Αγκάλιασε και ενίσχυσε τις περισσότερες πτυχές των πολιτισμικών και καλλιτεχνικών τάσεων, τομέων και δρώμενων, ενίσχυσε την τοπική πολιτισμική δημιουργία των δημιουργών, διοργάνωσε και θεσμοθέτησε εκδηλώσεις ποιότητος, πρόβαλλε τον τοπικό πολιτισμό, την παράδοση και την ταυτότητα των Φερών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ  >ΔΡΑΣΕΙΣ<  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Δ.Ε.Π.Α.Φ. αξιοποίησε πολλαπλά και σε βάθος τις δυνατότητες που έδινε η νομοθεσία, κάλυψε επαρκώς το μεγάλο έλλειμμα στον πολιτιστικό τομέα που υπήρχε στην περιοχή, έδωσε πνοή στο τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Οι κυριότερες παρεμβάσεις της είναι στους κάτωθι τομείς.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει τα εξής τμήματα:  Πιάνο, Κλασική κιθάρα, Ακορντεόν, Αρμόνιο, Μπουζούκι, Προπαιδείας, Αρμονίας, Αντίστιξης.

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Η σχολή είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΦΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΠΛΟΥ. Με 40 περίπου μόνιμα μέλη και αξιόλογο εξοπλισμό.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Η επιμόρφωση στο τουμπερλέκι και το κλαρίνο γίνεται σε συνεργασία με τη Ν.Ε.Λ.Ε. Έβρου.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΠΛΟΥ. Οι βιβλιοθήκες είναι εντεταγμένες στη δεκαετή προγραμματική σύμβαση για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών και την προώθηση της ανάγνωσης στον Έβρο της Νομαρχίας Έβρου, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η βιβλιοθήκη Φερών στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Μουσικής Σχολής και διαθέτει αναγνωστήριο 25 περίπου θέσεων. Η βιβλιοθήκη Πέπλου στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Πέπλου και διαθέτει αναγνωστήριο 20 θέσεων.
Λειτουργούν τμήματα: Δανειστικό - Πληροφοριακό - Παιδικό. Σύντομα θα υπάρχει Αρχείο Θράκης.
Παράλληλα λειτουργεί η «γαλάζια γραμμή», από την οποία τα παιδιά μπορούν μ’ ένα τηλεφώνημα (τηλ. 23660) να απολαύσουν το θαυμάσιο κόσμο του παραμυθιού! Στις βιβλιοθήκες διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με αναφορά το βιβλίο και την ανάγνωση.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. Λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής για ενήλικες και μπατίκ - ζωγραφικής σε μετάξι. Επίσης λειτουργούν τμήματα παιδιών - εφήβων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Τμήμα ασπρόμαυρης καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Κάθε χρόνο τα τμήματα διοργανώνουν εκθέσεις με έργα των μαθητών.

ΘΕΑΤΡΟ. Λειτουργεί τμήμα θεατρικού παιχνιδιού και θεατρική ομάδα ενηλίκων, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τα έργα: «Κομμάτια και θρύψαλα» και "Δον Καμίλιο". Επίσης θεατρικό παιχνίδι για παιδιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η Δ.Ε.Π.Α.Φ. οργανώνει, ενισχύει ή συμμετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων. Οι κυριότερες είναι:

ΒΗΡΕΙΑ. Οργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με επίκεντρο το ετήσιο πανθρακικό προσκύνημα της 15ης Αυγούστου στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Εκδηλώσεις αποκριάτικες, με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική παράδοση και αποκορύφωμα την παρέλαση που διεξάγεται την Καθαρή Δευτέρα.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ. Διοργανώνονται την περίοδο του Δεκεμβρίου με κατάληξη τα Χριστούγεννα και μέσα από αυτές παρουσιάζεται το τοπικό πολιτισμικό δυναμικό, εξειδικευμένες εκδηλώσεις και προσωπικότητες.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, με τη λήξη των μαθημάτων οι μαθητές της παρουσιάζουν στο κοινό το ταλέντο και την πρόοδό τους.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Κάθε χρόνο οργανώνονται διάφορες εκθέσεις όπως φωτογραφίας, ζωγραφικής, βιβλίου κ.α.

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. Σε δικτύωση με άλλους Δήμους του Έβρου, οργανώνονται τα τελευταία χρόνια συναντήσεις παραδοσιακών συγκροτημάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Μέσα από άλλες πολύμορφες και πολυφωνικές δράσεις και δραστηριότητες και συμμετοχές της Δ.Ε.Π.Α.Φ. επισημαίνουμε τις εξής:

Τη φιλοξενία παιδιών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Αύγουστο του 1993, σε συνεργασία με ανάδοχες οικογένειες της πόλης και την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων το χειμώνα του 1994 στις οικογένειες της των παιδιών.

Τη διοργάνωση από 15 έως 18 Αυγούστου 1994 του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, ενός συνεδρίου σταθμού στην ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού και από το οποίο προέκυψε η ίδρυση και λειτουργία του Παγκόσμιου Ιδρύματος Θρακών, «Παναγία η Κοσμοσώτειρα». Προηγήθηκε η διοργάνωση στις 16 Ιανουαρίου 1993 ημερίδα για τα 900 χρόνια από τη γέννηση του Ισαάκιου Κομνηνού, κτήτορα της Μονής της Κοσμοσώτειρας, η οποία ήταν η έναρξη των διαδικασιών για την αποκατάσταση και προβολή της ιστορίας, της παράδοσης και της ταυτότητας των Φερών και της Βυζαντινής Βήρας.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης νέων στην Τοπική Δημοσιότητα και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νεολαία για την Ευρώπη» τα έτη 1994, 1995, και 1998.

Η δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) το 1994.

Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων
Μπάσκετ με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων, αγώνες μπάσκετ Εφήβων Βορείου Ελλάδος, τουρνουά μπάσκετ Ανδρών, τουρνουά Ακαδημιών ποδοσφαίρου και άλλες.

Το εκδοτικό έργο της Δ.Ε.Π.Α.Φ. είναι αξιόλογο και ενδιαφέρον. Το 1993 εξέδωσε τον «Τουριστικό Οδηγό των Φερών», το 1994 τουριστικό τρίπτυχο της περιοχής το 1994 σε συνεργασία μα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το τυπικό της Μονής της Κοσμοσώτειρας και το 1998 το λεύκωμα «Φωτογραφήματα» με φωτογραφίες των μαθητών του τμήματος φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Φερών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΔΡΑΣΕΙΣ  >ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ<  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Δ.Ε.Π.Α.Φ. συγκροτήθηκαν ως ακολούθως:

Περίοδος 1992-1994
Πρόεδρος :  Κωνσταντίνος Χιονίδης
Μέλη :  Βασίλειος Καπούτσης, Γεώργιος Κοτζαμάνης, Αθανάσιος Παπαδάκης, Γεώργιος Δουδουλακάκης, Δήμητρα Λάζου, Δήμος Παυλάκης

Περίοδος 1995-1998
Πρόεδρος :  Καπούτσης Βασίλειος
Μέλη :  Κων/νος Χιονίδης (μέχρι 18-2-1996), Γεώργιος Κοτζαμάνης, Ιωάννης Καρυπίδης (από 18-2-1996), Αθανάσιος Παπαδάκης, Μαρίνα Δάρα, Κυριακή Κυριακίδου, Δήμητρα Λάζου

Περίοδος 1999-2000
Πρόεδρος :  Πούλος Μαρίνος
Αντιπρόεδρος :  Γκιόκας Κυριάκος
Μέλη :  Καπούτσης Βασίλης, Μεϊμάρογλου Μανώλης, Γκότσης Νικόλαος, Προκοπούλου Παναγιώτα

Περίοδος 2001-2002
Πρόεδρος :  Κοζάρης Νικόλαος
Αντιπρόεδρος :  Βόσβολης Κυριάκος
Μέλη :  Καπούτσης Βασίλης, Μπρίτσος Σταμάτης, Μεϊμάρογλου Μανώλης, Γκότσης Νικόλαος, Προκοπούλου Παναγιώτα

Περίοδος 2003-2004
Πρόεδρος :  Καμπαρμούση Μαρία
Αντιπρόεδρος :  Μπεμπελέτσης Χρήστος
Μέλη :  Γκότσης Νικόλαος, Εκπρ. Πολιτιστικού Συλλόγου, Λάζου Δήμητρα, Χιονίδου Αικατερίνη, Πεϊχαμπέρης Σταύρος

Περίοδος 2005-
Πρόεδρος :   Μπεμπελέτσης Χρήστος
Αντιπρόεδρος :  Μαλκούκη Χρυσούλα
Μέλη :  Γκότσης Νικόλαος, Εκπρ. Πολιτιστικού Συλλόγου, Σιγλίδης Σταύρος, Χιονίδου Αικατερίνη, Πεϊχαμπέρης Σταύρος

Διευθυντής της Δ.Ε.Π.Α.Φ. από την ίδρυσή της είναι ο Δημοσθένης Π. Δούκας και Γραμματέας η Νίτσα Μπαμπούρα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ  >ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ<

Τα γραφεία της Δ.Ε.Π.Α.Φ. βρίσκονται στον 1ο όροφο του Δημαρχείου, στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης των Φερών (Τ.Κ. 68500).
Τηλ. 2555 0 88185     Fax 2555 0 23411

Πρόεδρος - Τηλ. 2555 0 88185

Μουσική Σχολή - Χαρ. Τρικούπη 3 - Τηλ. 2555 0 24394

Βιβλιοθήκη - Χαρ. Τρικούπη 3 - Τηλ. 2555 0 23610

Γαλάζια Γραμμή - Τηλ. 2555 0 23660

Φιλαρμονική - Τηλ. 2555 0 22075

Κλειστό Γυμναστήριο - Τηλ. 2555 0 24566

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ (ΔΕΤΑΦ)

Η Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Φερών (Δ.Ε.Τ.Α.Φ.), ιδρύθηκε το 1996 σύμφωνα με το άρθρο 277 του δημοτικού Κώδικα (Π.Δ. 410/95) και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η θητεία του ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού συμβουλίου.

Πρόεδρος:  Ντάκας Ιωάννης
Αντιπρόεδρος:  Τζίμας Νικόλαος
Δ.Σ.:  Φουτσιτζής Ευάγγελος, Γιαντζίδης Παντελής
Μέλη:  Πουλιμάνης Σταύρος (εκπρ. Ε.Α.Σ. Εβρου), Καλομπρατσίδης Γεώργιος (πολίτης), Καπούτση Ηλιάνα (πολίτης).

Οι γενικοί στόχοι σύμφωνα με την συστατική απόφαση για την ίδρυση και την λειτουργία της (ΦΕΚ 84/96 ΤΕΥΧΟΣ Β) είναι:

 • Υποστήριξη των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων για την διαμόρφωση και υλοποίηση της αναπτυξιακής τους πολιτικής και

 • Υποστήριξη και μέριμνα για την βελτίωση:
  α) των δικτύων τεχνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής υποδομής της περιοχής και
  β) των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

ΔΡΑΣΕΙΣ Δ.Ε.Τ.Α.Φ.

 • Λειτουργία Τουριστικού Κέντρου για υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών στον υδροβιότοπο του Δέλτα Έβρου (οδικά και με βάρκες) και την Παναγία Κοσμοσώτειρα (Βυζαντινό μνημείο του 12ου αιώνα).
 • Ίδρυση και λειτουργία κέντρου Οικοτεχνίας – Χειροτεχνίας (Αγγειοπλαστική, ξυλοτεχνική, καλλιτεχνική επεξεργασία μετάλλου).
 • Λειτουργία Τμημάτων Μαζικού Αθλητισμού: γυναικών, σχολικής ηλικίας (ακαδημία ποδοσφαίρου), τρίτης ηλικίας, ΑΜΕΑ.
 • Μεταφορά μαθητών, μεταφορά ατόμων τρίτης ηλικίας με τρία (3) λεωφορεία της ΔΕΤΑΦ.
 • Παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης (βοθροφόρο).
 • Παροχή υπηρεσιών με σκαπτικά μηχανήματα γκρέιντερ, JCB.
 • Διοργάνωση Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης στις 11-14 Σεπτεμβρίου, με εκθέματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
 • Κατασκευή ξενώνων για εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
 • Προμήθεια ηλιακών βαρκών για βαρκάδες στο Δέλτα Έβρου.
 • Λειτουργία Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας, με ειδικευμένο προσωπικό που παρέχει βοήθεια στο σπίτι σε ανήμπορους και ηλικιωμένους δημότες μας.
 • Εφαρμογή προγραμμάτων εθνικών (ΟΑΕΔ) και Ευρωπαϊκών (LEADER).

Η Δ.Ε.Τ.Α.Φ. οργανώνει ολοκληρωμένες επισκέψεις στο Δέλτα του Έβρου παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την επιχείρηση στο τηλέφωνο 2555088188. Το Τουριστικό Κέντρο Φερών απαντά στο τηλ. 2555024310.

 
  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  ΜΕΝΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΚΑΠΗ,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,ΑΛΛΑ