Municipality of FERES - Greece

 

Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

Σχετικές συνδέσεις :  Συνέδρια Θρακών  Παγκόσμιο Ιδρυμα Θρακών  Αρχική

 
 

ΦΕΡΕΣ 15-18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1994

 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Δεν ήταν ένα απλό συνέδριο.
Kαι αυτό δεν είναι εύκολο να το κατανοήσει κάποιος πού δεν συμμετείχε στα πεπραγμένα του!

Αντίθετα, όσοι παραβρέθηκαν στις Φέρες, τη βυζαντινή πόλη της Βήρας, το αυγουστιάτικο εκείνο τετραήμερο (15-18 Αυγούστου 1994) της πανθρακικής πανδαισίας, έγιναν μάρτυρες στην ιδρυτική πράξη της αυτοσυνειδησίας του θρακικού Ελληνισμού.

Αυτό πού τόσα χρόνια δεν ήταν παρά μία δειλή σκέψη στη συνείδηση των ακριτών της θρακικής γης και πού δεν τολμούσε να βρει την έκφρασή της, καταπιεζόμενη από μία πνευματική και ηθική υποτέλεια προς ένα αδηφάγο αθηναϊκό κράτος, διεξήλθε των συμπληγάδων της παρακμής και της εσωτερικής ερειπώσεως και έλαμψε μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου.

Για πρώτη φορά ο Θρακικός Ελληνισμός πήρε τις τύχες της ιδιαίτερης πατρίδας του στα ίδια του τα χέρια, με τη δημιουργία θεσμικών οργάνων και τη δέσμευσή του για την υλοποίηση των αποφάσεων πού ελήφθησαν. Η ανακήρυξη του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας ως προσκυνηματικού κέντρου των απανταχού της γης Θρακιωτών αποτελεί το έναυσμα του οργανωμένου πλέον αγώνα για την αντίκρουση των ξένων επιβουλών, είτε απροκάλυπτα εχθρικών και επεκτατικών, είτε καλυμμένων με επιστημονικοφανή μανδύα, ενώ η θεμελίωση του οικοδομήματος της ιστορικής, εδαφικής, πολιτισμικής και οργανικής ενότητας της Θράκης δείχνει τον δρόμο μέσα από τον οποίο θα διέλθει η προσπάθεια αύτή.

Ο Θρακικός Ελληνισμός έθεσε τις βάσεις για να είναι αυτός και μόνον ο πρωταγωνιστής της αναγεννήσεώς του. Ας σεβαστούμε όλοι την προσπάθειά του...

Το Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Φερών Εβρου από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου 1994.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΣΩ   Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Οι Θράκες χρειάζονται νέες θεσμικές εκπροσωπήσεις. Το απαιτούν οι καιροί, το επιβάλλουν οι συνθήκες. Οι Θράκες χρειάζονται να θυμηθούν τη μεγάλη παράδοση του Γένους, τη ζωογόνα δύναμη της φυλής. Οι Κρήτες, οι Ηπειρώτες, έχουν δείξει την οδό της αναγέννησης. Γι’ αυτό, μεγάλη ελπίδα εναποθέτουν στην ίδρυση και (κυρίως) στη λειτουργία του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΩΝ <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ>>. Ενός ιδρύματος, πού θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη σύγχρονη πορεία του θρακικού Ελληνισμού, θα ενεργοποιήσει το τεράστιο δυναμικό του, θα αναδείξει, θα προβάλει τη μοναδική κληρονομιά και την παράδοση της φυλής. Γιατί, πρώτ’ απ’ όλα, οι σύγχρονοι Θράκες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εδώ και χιλιετηρίδες η Θράκη και ο ευρύτερος θρακικός χώρος κυριολεκτικά γεννούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, καθώς αποτελούν σωματική και πνευματική κοιτίδα των Ελλήνων, από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Η Θράκη είναι ΤΟΠΟΣ και ΕΙΚΟΝΑ, ΣΥΜΒΟΛΟ και ΣΗΜΕΙΟ της αρχέγονης ελληνικής πατρίδας. Οι λοιποί Ελληνες πρέπει να θυμηθούν ότι χωρίς τη Θράκη δεν μπορούν να υφίστανται η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία σύστασης του Ιδρύματος έχουν μεγάλη ευθύνη. Είμαστε σίγουροι, ότι θα ανταποκριθούν με επιτυχία στα μηνύματα των καιρών και τα οράματα των Θρακών. Η ύπαρξη του Θρακικού Ελληνισμού και της Θράκης ως ελληνικής πατρίδας αποτελούν τα μόνα εχέγγυα για την ιστορική επιβίωση των Ελλήνων και της Ελλάδας ως διαχρονικής και ιστορικής πραγματικότητας στα Βαλκάνια, στον Πόντο, στη Μεσόγειο, την Ευρώπη, την Οικουμένη. Η διαπίστωση αυτή επιτάσσει επειγόντως να προχωρήσουν οι διαδικασίες συγκράτησης και παραγωγής έργου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Θρακών: Ενός νέου θεσμού, που ψηφίσθηκε στο Συνέδριο των Φερών, ο οποίος είχε εμφανισθεί ως πρόταση και στο συνέδριο της Ξάνθης.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα, ύστερα και από την ανάδειξη και των νέων αιρετών αρχόντων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα γίνουμε μάρτυρες μιας ιστορικής συνεδρίασης: Της πρώτης σύγκλησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου του θρακικού Ελληνισμού.

Η πραγματοποίηση του Α' Παγκοσμίου Συνεδρίου των Θρακών έδωσε ευκαιρίες στους Θράκες να συσπειρωθούν και να πάρουν αποφάσεις για την εντονότερη ενοποίηση των δυνάμεων τους. Μετά την Π.Ο.Θ.Σ. οι Σύλλογοι των Θρακών της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας βαδίζουν ήδη στη συγκρότηση της δικής τους Πανθρακικής Ομοσπονδίας. Θετικό βήμα πού γεννάει χαρά και κουράγιο για τη συνέχιση των αγώνων.

Δείτε την διακήρυξη ιδρύσεως του Παγκοσμίου Ιδρύματος Θρακών

ΑΡΧΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ