Municipality of FERES - Greece

 

Κλικ για επιστροφή στο μενού "Ιστορία".

Σχετικές συνδέσεις :  ΜΕΝΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ  Αρχαίος Δορίσκος  Τουρισμός  Πολυμέσα  Αρχική

 
 

ΟΙ ΦΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ
Στον αιώνα μας η πόλη έχει τους δικούς της ιστορικούς σταθμούς. Απελευθερώνεται προσωρινά τον Ιούλιο του 1913 και οριστικά το Μάιο του 1920, μαζί με όλη τη δυτική Θράκη. Η απελευθέρωσή της, όμως, από τη γερμανική κατοχή στις 28 Αυγούστου 1944, με μια αυθόρμητη, παλλαϊκή εξέγερση των κατοίκων της περιοχής, δίνει το δικαίωμα στην πόλη των Φερών να διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης πόλης της Θράκης και της Ελλάδος που ανέκτησε την ελευθερία της και το τίτλο της "Ηρωίδας πόλης" που σπάει τα δεσμά της σκλαβιάς με μια λαϊκή εποποιία, παρόμοια της οποίας δεν αναφέρεται στα πολεμικά χρονικά του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Την ημέρα εκείνη, κάτω απ' την καθοδήγηση των ανταρτών του 81ου συντάγματος του ΕΛΑΣ - Έβρου, η λαϊκή αποφασιστικότητα εκδηλώθηκε με επαναστατικό τρόπο, ώστε ο λαός να πάρει τη μεγάλη απόφαση, "ελευθερία ή θάνατος". Και νίκησε, εξαναγκάζοντας τους πάνοπλους Γερμανούς της φρουράς να παραδοθούν χωρίς όρους.
Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Φεριώτη Γιατρού και Λογοτέχνη Παναγιώτη Κεραμάρη, ο οποίος, νεαρός τότε, ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων: <<Όλοι μοιράστηκαν τον κίνδυνο, αλλά και τη μοίρα μας. Έτσι, σχηματίστηκε μια τεράστια φάλαγγα από δύο χιλιάδες περίπου άμαχο πληθυσμό των Φερών, περιχώρων και προσφύγων με πρωταγωνιστές τη νεολαία, με πυρήνες τους επονίτες, γυναίκες με παιδιά στο χέρι και στην αγκαλιά και άλλους χωρικούς του παζαριού. Στα κεφάλια όλων, για μια στιγμή απλώθηκε νεκρική σιγή και σταμάτησε κάθε ανάσα. Όλων τα μάτια είχαν καρφωθεί στην ελληνική σημαία, που κρατούσε ο παπάς. Συσπειρώνονται γύρω της με ευλάβεια, βγάζουν τα καπέλα και σκύβουν τα κεφάλια τους κάτω από τη γαλανή σκιά της, που έμοιαζε απέραντη μητρική αγκαλιά, να βλογηθούν να ορκιστούν αυτή την ιστορική ώρα. Κι όπως ήταν συγκεντρωμένο, όλο εκείνο το πλήθος, ακούστηκε μια φωνή Εμπρός! Όλοι μαζί να κατεβούμε στους Γερμανούς>>. Μπροστά σ¨αυτό το λαϊκό χείμαρρο οι Γερμανοί δεν είχαν άλλη επιλογή εκτός απ' την παράδοση.

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  

Ενα ιστορικό σταυροδρόμι

Σύντομη ιστορία της πόλης

Η Βήρα στον κόσμο

Οι Φέρες στον αιώνα μας

Βήρα - Φερετζίκ - Φέρες

Ιστορία της Μονής

 
 
(...)
Απ' το σύντομο ιστορικό οδοιπορικό καταδεικνύεται ότι οι Φέρες σήμερα έχουν την σπάνια τιμή να είναι κληρονόμος πόλη μιας πολύτιμης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πάνω στα θεμέλια της Βήρας και με τον περικαλλή Ναό της αφιερωμένο στη Θεοτόκο, καταγράφεται το οικιστικό και πνευματικό δημιούργημα των Κομνηνών.
Η εποχή των Κομνηνών ήταν μία μεγάλη πολιτιστική περίοδος του Βυζαντίου, η τελευταία ίσως, που χαρακτηρίστηκε απ' την αναγέννηση του ελληνικού πνεύματος και το θρίαμβο των Βυζαντινών όπλων. Ήταν μία υπεράσπιση των παλαιών ηθών και αξιών απέναντι στη σήψη, που είχε ήδη αρχίσει. Γι' αυτό και η Παναγία Κοσμοσώτειρα, με τις μοναδικές κα άρτιες αρχιτεκτονικές λύσεις και τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο, αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό μνημείο της καλύτερης περιόδου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  ΜΕΝΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ